مقالات و آموزش‌ها

چطور روی حالت Manual عکاسی کنیم

با تمام پیشرفتی که در دوربین های دیجیتال تا به امروز رخ داده است، اما باز هم در مقابل چشم انسان کم می آورند و گاهی اوقات بهتر است که کنترل همه چیز از جمله میزان نوردهی و فوکوس را در دست خودتان بگیرید؛ ما در این مطلب به شما کمک خواهیم کرد تا به بهترین شکل تنظیم دستی دوربین را انجام بدهید.

عکاسی با تنظیم دستی دوربین با کمی تعصب و البته احساس خوشایند همراه است. عکاسان تازه‌کار معتقدند با این کار، حرفه‌ای‌تر جلوه می‌کنند. واقعیت این است که عکاسی و فوکوس دستی اصلاً دشوار نیست و در کنار حالت‌های نیمه-خودکار و فوکوس خودکار، می‌تواند در شرایط مختلف به کار گرفته شود. گاهی اوقات تنظیمات دستی تنها گزینه‌ی مناسب است و بعضی وقت‌ها بدترین انتخاب؛ رمز موفقیت شما در تشخیص این موقعیت‌ها و انتخاب بهترین حالت خواهد بود.

نوردهی

چه زمانی و چرا از نوردهی دستی به‌جای حالت خودکار استفاده کنیم؟

 

در گذشته‌ای نه‌چندان دور، عکاسی فقط با تنظیمات دستی دوربین عکاسی ممکن بود ولی به‌مرور دوربین‌ها هوشمند شده و بخشی از کار را در دست گرفتند. با وجود پیشرفت قابل توجه، گاهی اوقات با نوردهی دستی می‌توانید نتایج بهتر و مطمئن‌تری به دست آورید. اگر در استودیو یا با فلاش‌های اکسترنال عکاسی می‌کنید، حالت دستی می‌تواند احتمال نوردهی کمتر یا بیشتر از اندازه را از بین ببرد. برای عکاسی با فیلترهای کاهش نور یا همان فیلتر‌های ND و باز نگه‌داشتن شاتر (Bulb) هم به تنظیم دستی دوربین زمان نوردهی نیاز دارید. در شرایط نوری خاص مانند عکاسی ضد نور یا کنسرت هم نوردهی دستی حتماً برنده خواهد بود.

 

 

چگونه از نشانگر نورسنجی در منظره‌یاب یا نمایشگر استفاده کنیم؟

هنگام عکاسی در حالت دستی، باید از نورسنج برای ارزیابی مقدار نور استفاده کنید. نورسنج معمولاً به شکل درجه‌بندی در قسمت پایین منظره‌یاب یا صفحه LCD پشت دوربین دیده می‌شود. اگر مقدار نوردهی مناسب باشد، معمولاً نشانگری روی عدد صفر مشاهده می‌شود. نوردهی کم، این نشانگر را به سمت چپ و روی عددهای منفی منتقل می‌کند و نوردهی زیاد هم نشانگر را به سمت راست و عددهای مثبت می‌برد.

البته بین عددهای صحیح، استاپ‌های یک‌سوم هم وجود دارند که برای تنظیم دقیق‌تر به کار می‌روند. باید توجه کنید که حتی اگر نشانگر نورسنجی دوربین روی عدد صفر قرار گرفته باشد، لزوماً به معنای درست بودن نوردهی نیست و شاید لازم باشد بسته به شرایط عکاسی، مقدار نوردهی را خودتان به شکل دستی تنظیم کنید.

آیا عکاسی در حالت دستی، حرفه‌ای تر از دیگر حالت‌ها است؟

این تصور اشتباه وجود دارد که همه عکاسان حرفه‌ای با تنظیم دستی دوربین عکس می‌گیرند. واقعیت این است که بیشتر عکاسان حرفه‌ای بسته به نیازشان از حالت‌های “کاملاً دستی” یا M، اولویت شاتر یا S که در کانن با Tv شناخته می‌شود و یا اولویت دیافراگم یا A (در کانن Av)استفاده می‌کنند. تسلط بر این سه حالت اصلی می‌تواند شما را در شرایط مختلف، سربلند بیرون بیاورد.

چگونه می‌توان از هیستوگرام دوربین برای تنظیم نوردهی استفاده کرد؟

هیستوگرام یکی از بهترین ابزارها برای آگاهی از این نکته است که تا چه اندازه هایلایت‌ها و سایه‌ها را از بین برده‌اید. دوربین‌های DSLR هیستوگرام را روی LCD نشان می‌دهند، ولی دوربین‌های میرورلس می‌توانند هیستوگرام را به شکل زنده، هم روی نمایشگر و هم روی منظره‌یاب نشان دهند. هیستوگرام در واقع یک نمودار ساده است که سایه‌ها را در سمت چپ، تُن‌های میانی را در وسط و هایلایت‌ها را در سمت راست به تصویر می‌کشد. اگر نوردهی درست باشد، این گراف نباید خیلی به سمت چپ یا راست متمایل شود، وگرنه به ترتیب سایه‌ها و هایلایت‌ها را از دست خواهید داد.

 

تفاوت بین حالت‌های دستی و نیمه‌خودکار چیست؟

در حالات دستی، شما تمامی عناصر نوردهی یعنی تنظیمات ایزو ، دیافراگم و سرعت شاتر را تحت کنترل دارید. در این حالت معمولاً با تنظیم سرعت شاتر و استفاده از نورسنج داخلی دوربین به‌عنوان راهنما، به نوردهی مناسب می‌رسید. در حالت اولویت دیافراگم، مقدار ایزو و دیافراگم را به شکل دستی تنظیم می‌کنید و دوربین با تکیه بر نورسنج داخلی، سرعت شاتر مناسب را انتخاب خواهد کرد، که احتمالاً همان رقمیست که باید به شکل دستی انتخاب می‌کردید. در حالت اولویت شاتر، شما مقدار ایزو و سرعت شاتر را تنظیم کرده و دوربین هم دیافراگم مناسب را برمی‌گزیند. در هر دو حالت، می‌توانید برای تنظیم دقیق‌تر نوردهی از قابلیت جبران نوردهی هم استفاده کنید.

فوکوس

اجرای صحیح هر کاری، زمان و مکان مناسب را می‌طلبد؛ برای فوکوس هم دانستن اینکه چه زمانی حالت دستی یا خودکار را به کار بگیرید، به اندازه‌ی انتخاب دیافراگم باز (مثلاً f/1.4) یا بسته (مثلاً f/11) اهمیت دارد. فوکوس دستی معمولاً خیلی جدی گرفته نمی‌شود چون در اکثر مواقع، تنها با فشردن دکمه‌ی شاتر به فوکوس دقیق و مطلوب می‌رسید. با این حال شرایطی وجود دارد که فوکوس خودکار به خوبی کار نمی‌کند.

دلیل اصلی انتخاب فوکوس دستی این است که فوکوس خودکار در بعضی شرایط به‌خاطر وضعیت اطراف سوژه یا نور نامناسب، خوب عمل نمی‌کند. برای ثبت شات‌های متعدد از یک صحنه یکسان هم بهتر است فوکوس را قفل کنید، زیرا در بسیاری از دوربین‌ها، انتخاب فوکوس خودکار باعث می‌شود تا سرعت عکاسی پی‌درپی دوربین کاهش پیدا کند و طبیعتا برای عکاسی پرسرعت از صحنه‌های سریع مناسب نیست.

 

 

 

 

 

 

آیا می‌توان تنظیم دستی دوربین را با فلاش TTL ترکیب کرد؟

یکی از بهترین روش‌ها برای ترکیب نور محیط و فلاش، استفاده از تنظیم دستی دوربین و فلاش TTL است. برای عکاسی از مراسم عروسی که معمولاً در فضایی با سقف بلند و کنتراست زیاد انجام می‌شود، استفاده از این حالت

بسیار مؤثر خواهد بود. مثلاً می‌توانید دوربین را روی ایزو 400، دیافراگم f/5.6 و سرعت شاتر 60/1 ثانیه تنظیم کرده و فلاش را هم در حالت TTL و زاویه بازتاب سقفی قرار دهید تا از این شرایط دشوار، سربلند بیرون بیایید.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *