مقالات و آموزش‌ها

قوانین طلایی ترکیب بندی در عکاسی

ترکیب بندی در عکاسی به معنای تعادل در قرارگیری تمامی عناصر در عکس است. این موضوع در مورد رنگ ها و بافت ها نیز صدق می کند؛ این نکته ای است که یک عکس معمولی را از یک عکس حرفه ای متمایز می کند. شاید شما از عکاسان شنیده باشید که آنها قبل از گرفتن عکس آن را در ذهن خود مجسم می کنند؛ در این مقاله تلاش بر این است که شما، با این تجسم آشنا شوید و همچنین نکاتی کاربردی برای آموزش چگونه دیدن و کادر بندی با استفاده از دوربین و یا بدون آن، به همراه آموزش ادیت کادربندی عکس بیان خواهد شد.

در ادامه با 5 نکته طلایی بهترین ترکیب بندی در عکاسی آشنا شویم که برای شروع، دانستن این مفاهیم پایه و اصول ترکیب بندی و کادربندی بسیار کاربردی خواهد بود؛ در انتها نیز یک روش فوق العاده کاربردی برای کادربندی سریع به شما آموزش خواهیم داد

1- قانون یک سوم در عکاسی 

شاید شما این قانون را شنیده باشید، این یک فرمول واقعی بر اساس اصول ریاضی هارمونی و تناسبات است؛ قرن هاست که هنرمندان از آن استفاده می کنند. پس می‌توانید عکس خود را با خطوط فرضی تجسم کنید که تصویر را به سه قسمت در هر دو‌جهت افقی و عمودی تقسیم می‌کنند. شما باید عناصر مهم ترکیب بندی خود را روی نقاط تقاطع این خطوط قرار دهید ( درست شبیه بازی دوز)

 

 

قانون خطوط یک سوم: محل برخورد خطوط، نقاطی هستند که باید عناصر اصلی را در آنجا قرار دهید.

 

2- قانون اعداد فرد

شاید عجیب به نظر برسد ولی ذهن ما به دنبال برابری و تقارن است؛ پس قانون اعداد فرد اعلام می‌کند که تعداد فرد از یک شی در تصویر جذاب تر و لذت بخش تر است. برای همین منظور تعداد یک یا سه عنصر در تصویر بهتر از دو عدد است.

 

 

3- قانون خطوط

خطوط افقی و عمودی را در تصویر صاف نگه دارید. این مسئله در هنگام عکاسی از مناظر و فضاهای شهری بسیار مهم است. خطوط راهنما نیز توجه بیننده را به نقطه اصلی تصویر جلب می کنند و بسیار تاثیر گذارند.

 

خطوط قرمز رنگ، خطوط افقی و عمودی را در تصویر نشان می‌دهند که صاف و مستقیم هستند.

 

4- قانون استفاده از رنگ و بافت

رنگ بندی و استفاده از بافت یکی از بهترین روش ها برای ایجاد یک ترکیب بندی خوب هستند.

 

این تصویر نمونه استفاده از رنگ و قانون یک سوم در ترکیب بندی است؛ به خطوط منحنی عناصر دقت کنید.

 

5- قانون فضای منفی

این قانون یک مفهوم انتزاعی است که به فضای اطراف عناصر در محیط اشاره می کند. به تعبیری دیگر به عنوان “فضای سفید” که نگاه را به خود جذب می کند، چیزی مانند آسمان یا فضای محو شده در پس زمینه که باعث می شود توجه اصلی بر سوژه قرارگیرد. این فضای خالی به سوژه اصلی اجازه دیده شدن می‌دهد (استفاده از رنگ های متضاد و قرار دادن عناصر در کانون توجه، می‌تواند در ایجاد یک ترکیب بندی جذاب کمک کند).

 

برخی دوربین ها دارای شبکه خطوط راهنما به صورت پیش فرض هستند.

 

 

اکثر دوربین های DSLR دارای شبکه خطوط راهنما یا یک خط افقی فرضی هستند. اگر دوربین شما هیچ کدام از این امکانات را ندارد می‌توانید از یک ترازسنج یا نقاط فوکوس در دوربین خود استفاده کنید.

برای به دست آوردن یک ترکیب بندی مناسب و کادربندی تصویر خود، از یک سه پایه استفاده کنید و از داخل دریچه دوربین به صحنه نگاهی بیاندازید، ببینید چه عناصری در کادر قرار دارند؛ سپس صحنه روبروی خود را با هر دو چشم نگاه کنید و دوباره از داخل دریچه دوربین عکاسی ببینید، کادربندی را اصلاح کنید و عکس بگیرید.

 

راه حلی ساده و فوق العاده کاربردی برای کادر بندی سریع

برای آموزش چشم خود، می‌توانید از یک کادر مقوایی استفاده کنید.

 

 

برای شروع، یک صحنه را انتخاب کنید؛ در اینجا می توانید از یک کادر مقوایی، مانند تصویر بالا استفاده کنید؛ البته به جای استفاده از کادر مقوایی می توانید از دو دست خود نیز کمک بگیرید.

 

کادربندی صحنه با استفاده از دو دست

همان‌طور که می بینید کادر، میدان دید شما را محدود و کمک می کند تا عوامل گیج کننده را حذف و بر سوژه اصلی تمرکز کنید که در واقع نقطه ای است که نگاه بیننده را به خود جذب می کند. شاید ندانید که این تمرین بسیار ساده، برای آموزش چشم در راستای دیدن ترکیب بندی مناسب در صحنه تا چه اندازه مفید است.

نمونه مناسب استفاده از کادربندی:

 

 

برای مثال به این پل فلزی نگاه کنید، عکس چندان جالبی نیست!

 

حال با استفاده از کادر مقوایی می‌توانید پتانسیل یک عکس خوب را در این صحنه مشاهده کنید.

 

با استفاده از نرم افزارهای ادیت عکس شما می‌توانید یک عکس فوق العاده از بافت داشته باشید.

 

نکته: یکی دیگر از نکات مهم آموزش ترکیب بندی در عکاسی ، دیدن آثار هنری دیگران است؛ هنگام بازدید از یک موزه یا گالری به دقت به آثار توجه کنید و یادداشت بردارید؛ از خود بپرسید که چرا از یک نقاشی مشخص خوشتان آمده است؟ عناصر درون نقاشی چگونه در کادر قرار گرفته اند؟ خط افق در کجا قرار گرفته؟ در یک سوم پایین؟ رنگ ها و بافت ها چگونه اند؟

اگر در نزدیکی شما یک گالری یا نمایشگاه آثار هنری وجود نداشته باشد چه؟ آیا بازدید از یک کتابخانه محلی می تواند گزینه مناسبی باشد؟

کتابخانه ها می‌توانند بهترین منبع برای آموزش باشند. در بخش کتاب‌های هنری می‌توانید از آثار هنرمندان بزرگ مانند لئوناردو داوینچی، رامبراند و دیگر افراد استفاده کنید. همین‌طور می توانید با آثار عکاسان بزرگ دنیا مانند هنری کارتیه برسون و انسل آدامز آشنا شوید.

 

 

به کتابخانه محلی خود بروید و از آثار هنرمندان دنیا الهام بگیرید و ببینید که آنها چگونه از ترکیب بندی در کارهای خود استفاده کرده اند.

 

ویرایش تصویر، ساده ترین راه برای ایجاد بهترین ترکیب بندی در عکاسی

در آخر، برش تصویر در ادیت نهایی عکس، یکی دیگر از راهکارهای ایجاد یک ترکیب بندی مناسب است. در صورت استفاده از فرمت RAW یا نرم افزارهایی مثل لایت روم یا فتوشاپ، می توانید عکس های خود را به دلخواه با کادرهای متفاوت برش دهید تا درک بهتری از چگونگی استفاده از قوانین ترکیب بندی برایتان ایجاد شود.

شما به راحتی می توانید خطوط افقی ناصاف را در فتوشاپ با استفاده از ابزار برش اصلاح کنید یا خطوط منحنی شده ساختمان ها را با فیلتر اصلاح لنز درست کنید. حتی می‌توانید تغییرات عمده، در تصویر گرفته شده انجام دهید. تمامی این ادیت ها می‌توانند بدون آسیب به تصویر انجام شوند، پس شما می‌توانید به راحتی تصویر خود را برش دهید.

 

 

 همانطور که می بینید با برش عکس بالا تصویری کاملاً متفاوت با تصویر اولیه خواهیم داشت (برش تصاویر ساده ترین راه برای ایجاد بهترین ترکیب بندی در عکاسی است)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *