مقالات و آموزش‌ها

چرا باید برای دوربین خود لنز ۵۰ میلی‌متری بخریم؟

لنز ۵۰ میلی‌متری چیست؟

اول از همه باید بگوییم که لنز ۵۰ میلی‌متری یک لنز «پرایم» (Prime) است که این یعنی فاصله کانونی ثابتی را ارائه می‌دهد. بنابراین نمی‌توانید با استفاده از آن زوم کنید یا عکس‌های واید ثبت کنید. اما همین مشخصه، مزیت اصلی آن به حساب می‌آید. به عبارت دیگر، چنین لنزی شما را ناچار می‌کند بیشتر با محیط اطراف خود درگیر شوید و برای ثبت عکس بهتر، باید خود را جابجا کنید.

 

 

با توجه به اینکه فاصله کانونی ۵۰ میلی‌متری تا حد زیادی مشابه دید چشم انسان است، از این لنز به عنوان لنز استاندارد هم یاد می‌شود. به همین خاطر عکس‌های ثبت شده با چنین لنزی نه بیش از حد فشرده هستند و نه اعوجاج دارند. لنز ۵۰ میلی‌متری دهه‌هاست مورد استفاده قرار می‌گیرد و معمولا بعد از لنز کیت، اولین لنزی است که توسط عکاس‌ها خریداری می‌شود. از دیگر دلایل محبوبیت این نوع لنزها، باید به قیمت مناسب به سایر مدل‌ها اشاره کنیم. به همین خاطر یک نقطه شروع عالی برای عکاس‌های آماتور و یک انتخاب قابل اعتماد برای عکس‌های حرفه‌ای به حساب می‌آید.

عکاس‌های حرفه‌ای معمولا در کنار مجموعه‌ای از لنزهای خود، یک لنز ۵۰ میلی‌متری هم قرار داده‌اند. بنابراین همانطور که گفتم فارغ از اینکه عکاس حرفه‌ای یا تازه‌کار هستید، لنز ۵۰ میلی‌متری می‌تواند کاربردهای متنوعی برای شما داشته باشد.

 

دلایل خرید لنز ۵۰ میلی‌متری

حالا که با اهمیت لنز ۵۰ میلی‌متری آشنا شدیم، باید به این سوال پاسخ دهیم که به طور مشخص چرا عکاس‌ها علاقه‌ی بسیار زیادی به این لنز نشان می‌دهند. در این زمینه می‌توانیم دلایل متنوعی را مطرح کنیم که در ادامه به تعدادی از مهم‌ترین دلایل می‌پردازیم.

قیمت مناسب

 

 

 

 

بیشتر لنزهای موجود در بازار-به‌خصوص لنزهای مناسب دوربین‌های بدون آینه-با قیمت بسیار بالایی فروخته می‌شوند. زمانی هم که می‌خواهید یک لنز با گشودگی دیافراگم بزرگ‌تر خریداری کنید، قیمت لنز موردنظر بیشتر هم می‌شود. در این میان لنزهای ۵۰ میلی‌متری با دیافراگم F/1.8 نسبت به دیگر لنزهای موجود در بازار، معمولا با قیمت بسیار مناسبی به فروش می‌رسند.

همچنین با وجود قیمت پایین، این لنزها حرف زیادی برای گفتن دارند. همچنین اگر با گشودگی دیافراگم F/2.8 یا عددهای بالاتری عکاسی کنید، تا حد زیادی با عکس‌های خیلی شارپ و شفافی روبرو می‌شوید. باید خاطرنشان کنیم اگرچه مدل‌های F/1.8 بسیار ارزان هستند، ولی برای مدل‌های دارای دیافراگم F/1.4 و F/1.2 باید قیمت بسیار بالاتری بپردازید. اما واقعیت این است که برای عکاس‌های تازه‌کار، همان لنزهای ۵۰ میلی‌متری با F/1.8 کافی هستند و نیازهای آن‌ها را به‌خوبی برطرف می‌کند.

 

ارائه‌ی افکت بوکه عالی

 

 

 

 

بخش قابل توجهی از عکاسان، لنزهای ۵۰ میلی‌متری را برای ارائه‌ی «بوکه» (Bokeh) عالی خریداری می‌کنند. به زبان ساده وقتی بعد از فوکوس روی سوژه، پس‌زمینه سوژه یک حالت مات بسیار جذابی پیدا می‌کند، به همین مات بودن پس‌زمینه که جلوه زیبایی در عکس ایجاد می‌کند، «بوکه» گفته می‌شود.

اگر حتی تجربه اندکی در عکاسی داشته باشید، به‌خوبی می‌دانید که برای کاهش عمق میدان، باید گشودگی دیافراگم را بازتر کنید. بنابراین زمانی که با دیافراگم باز عکاسی می‌کنید، سوژه‌ی عکس که در محدوده‌ی فوکوس قرار دارد بسیار شفاف خواهد بود و پس‌زمینه یک جلوه‌ی مات زیبا پیدا می‌کند. برای بسیاری از مخاطب‌های عکس‌ها، حرفه‌ای بودن عکس ثبت شده ارتباط مستقیمی با کیفیت «بوکه» آن عکس دارد.

حالت بوکه به‌خصوص برای عکس‌های پرتره و عکس‌های تبلیغاتی از محصولات اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. یک پس‌زمینه‌ی مات و زیبا، جذابیت پرتره‌ی ساده را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. همین موضوع برای عکس از محصولات هم صدق می‌کند. اما به غیر از این موارد، برای سوژه‌های مختلف هم حالت بوکه بسیار کاربردی است و در کل می‌توانیم ده‌ها کاربرد برای این مشخصه عنوان کنیم.

 

توانایی بالا برای عکس‌های کلوز‌آپ

 

 

 

بسیاری از لنزهای ۵۰ میلی‌متری از قابلیت فوکوس ماکرو پشتیبانی نمی‌کنند ولی روی هم رفته به شما اجازه می‌دهند که تا حد زیادی به سوژه نزدیک شوید. به عنوان مثال برای ثبت عکس‌های زیبا از گیاهان، حشرات و دیگر موارد این‌چنینی، لنز ۵۰ میلی‌متری می‌تواند حرف زیادی برای گفتن داشته باشد. همچنین اگر دیافراگم را در حد F/1.8 یا F/1.4 قرار دهید، افکت بوکه بسیار جذابی ایجاد می‌شود که زیبایی این عکس‌ها را بیشتر می‌کند.

در این مورد توصیه می‌کنیم اگر قصد استفاده از دیافراگم F/1.4 یا F/1.8 دارید، از فوکوس دستی استفاده کنید تا بتوانید نقطه فوکوس را دقیقا مشخص کنید. با این کار، همان بخش موردنظر شما در مرکز توجه عکس قرار می‌گیرد و باقی قسمت‌ها مات می‌شوند.

 

مناسب برای عکاسی در محیط‌های کم‌نور

 

 

 

 

بیشتر لنزهای ۵۰ میلی‌متری موجود در بازار دارای دیافراگم F/1.8 هستند و البته مدل‌های گران‌تر از F/1.4 یا حتی F/1.2 هم بهره می‌برند. بزرگ بودن گشودگی دیافراگم مزایای مهمی مانند بوکه بهتر را ارائه می‌کند ولی از سوی دیگر به عکاس‌ها اجازه می‌دهد در محیط‌های کم‌نور عکس‌های بهتری ثبت کنند.

تمام عکاس‌ها به‌خوبی می‌دانند که هرچقدر گشودگی دیافراگم بزرگ‌تر باشد، طبیعتا نور بیشتری راهی سنسور دوربین می‌شود و در نتیجه عکس‌های بهتر و شفاف‌تری ثبت می‌شود. بنابراین اگر یک لنز چنین مشخصاتی داشته باشد، در محیط‌های کم‌نور نیاز کمتری به پایین آوردن سرعت شاتر یا بالا بردن ISO پیدا می‌کنید.

البته ما در اینجا در مورد عکاسی در حالتی که دوربین در دست قرار دارد، صحبت می‌کنیم. این یعنی اگر امکان استفاده از سه‌پایه وجود دارد، می‌توانید با انواع لنزها در محیط‌های کم‌نور عکس‌های بهتری ثبت کنید. اما بدون شک بدون استفاده از سه‌پایه، در محیط‌های مختلف انعطاف‌پذیری بیشتری برای ثبت عکس‌های جذاب خواهید داشت. البته سه‌پایه هم قرار نیست معجزه کند ولی در هر صورت به لطف ثابت ماندن دوربین، می‌توانید سرعت شاتر را پایین بیاورید تا نور بیشتری راهی سنسور دوربین شود.

 

اندازه‌ی کوچک

 

 

 

یکی دیگر از جذابیت‌های لنزهای ۵۰ میلی‌متری، اندازه‌ی کوچک آن‌ها و وزن پایین این مدل‌ها است. بنابراین خیلی راحت‌تر می‌توانید یک دوربین حرفه‌ای با لنز ۵۰ میلی‌متری را با خود جابجا کنید. به دلیل همین موضوع، عکاسان خیابانی علاقه‌ی زیادی به لنزهای ۵۰ میلی‌متری نشان می‌دهند زیرا می‌توانند با این لنزها، به راحتی در موقعیت‌های مختلف سوژه‌های جذابی را شکار کنند.

در نتیجه مثلا اگر یک عکاس می‌خواهد ساعت‌ها دوربین را با خود حمل کند، طبیعتا در چنین شرایطی اندازه و وزن لنز اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند. بنابراین اگر عکاسی هستید که مرتب سفر می‌‌روید یا می‌خواهید در مسیرهای طولانی دوربین را با خود حمل کنید، چنین لنزی می‌تواند گزینه‌ی بسیار خوبی برای شما باشد.

انعطاف‌پذیری بالا

لنز ۵۰ میلی‌متر به عنوان چاقوی سوییسی دنیای عکاسی هم در نظر گرفته می‌شود. معمولا عکاس‌ها با شنیدن نام لنز ۵۰ میلی‌متری، اول از همه یاد عکاسی پرتره می‌افتند. اما واقعیت این است که چنین لنزی برای موقعیت‌ها و سناریو‌های گوناگون می‌تواند گزینه‌ی بسیار خوبی باشد.

عکاسی خیابانی یکی از حوزه‌هایی است که برخی عکاس‌ها علاقه‌ی زیادی به آن نشان می‌دهند. در این زمینه، عکاس‌ها راهی کوچه و خیابان‌ می‌شوند تا بتوانند سوژه‌های در ظاهر تکراری را به زیبایی ثبت کنند. لنز ۵۰ میلی‌متری به لطف اندازه‌ی کوچکی که دارد، عکاس را در مرکز توجه قرار نمی‌دهد و این فرد می‌تواند خیلی راحت در میان جمعیت انبوه شهرها قرار بگیرد و سوژه‌های مختلفی ثبت کند.

 

 

 

در نهایت نباید کاربرد این نوع لنزها برای عکاسی منظره و طبیعت را از قلم بیندازیم. اگرچه معمولا برای عکاسی منظره لنزهای واید طرفداران بیشتری دارند، اما لنز ۵۰ میلی‌متری به شما اجازه می‌دهد بیشتر روی جزئیات تمرکز کنید و بافت‌ها را بهتر نشان دهید.

بهترین لنزهای ۵۰ میلی‌متری برای عکاسان

برای خرید لنز ۵۰ میلی‌متری با توجه به مدل دوربین خود، می‌توانید از بین گزینه‌های زیادی دست به انتخاب بزنید. اول از همه باید تکرار کنیم که برای عکاسان تازه‌کار، لنزهای ۵۰ میلی‌متری با دیافراگم F/1.8 گزینه‌ی بسیار مناسبی هستند و چنین لنزی به این عکاسان اجازه می‌دهد عکس‌های دارای افکت بوکه بسیار جذابی ثبت کنند.

 

 

 

اما اگر تازه‌کار نیستید یا می‌خواهید بیشتر هزینه‌ کنید، می‌توانید سراغ لنزهای دارای دیافراگم F1.4 یا F/1.2 بروید که دیافراگم بزرگ‌تری دارند و در نتیجه می‌توانید عمق میدان را بیش از پیش کاهش دهند. در مورد لنز، لازم نیست که حتما محصول نو خریداری کنید و می‌توانید سراغ لنزهای دست دوم هم بروید. البته قبل از خرید، لنز را بررسی کنید تا مشکلی نداشته باشد.

در کنار شرکت‌هایی مانند کانن و سونی که در تولید دوربین، در زمینه‌ی تولید لنز هم فعالیت دارند، باید به برندهای مشهور تولیدکننده‌ی لنز مانند Sigma و Tamron هم اشاره کنیم که لنزهای ۵۰ میلی‌متری باکیفیتی را راهی بازار کرده‌اند. بنابراین برای خرید لنز، به این برندها هم توجه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *